Kirja: Osmon pyöräreissu Nizzaan

Appeni toi Suomen tuliaisena Osmo Soininvaaran kirjoittaman kirjan nimeltä ”Fillarilla Nizzaan”. Hetken aikaa teos ehti hakea paikkaansa kirjahyllyssä, ennenkuin otin sen tarkemman käsittelyn alaiseksi.

Kirja kertoo matkakertomuksena Osmon retkestä Helsingistä Nizzaan vuonna 2007 kuukauden aikataululla. Ensimmäinen ajatus oli, että voi kris-tus: Miten tästäkin aiheesta voi saada kirjan aikaiseksi!?

Hetken luettuani huomasin, että kirjahan tempasi mukaansa. Vaikka matka etenikin tasaisen tappavaa vauhtia, niin Osmon ajatuksen juoksu on omalla tavallaan ainutlaatuista ja vertaansa vailla. Kirja kuvaa ennemminkin Osmon näkemystä yhteiskunnan olemuksesta kuin itse pyöräilyä ja poljettua matkaa.

Havainnot matkan varrelta värittävät matkan kirjan painokelpoiseksi tuotteeksi. Esimerkiksi Osmon kirjoitukset maalaisyhteisöllisyydestä sekä sen muodostumisesta ja rakenteesta Keski-Euroopassa pistää hieman ajattelemaan. Suomen ”hajautettu” maalaisyhteisön rakenne verrattuna Keski- Euroopan ”keskitettyyn” rakenteeseen sisältää varmasti sekä hyviä että huonoja puolia.

Pyöräilyn kannalta kirjan lähtökohtana yksinkertaisuus. Osmo heittää vain repun selkään ja hyppää satulaan sen isompia valmisteluja tai ihmettelyjä. Reitin yksityiskohtaisempi suunnittelu tuntuu tapahtuvan fiilispohjalta ilman kunnollisia karttoja. Tämä kyllä tuo oman mausteensa retkeen.

Lukemisen arvoisa teos. Jos ei muuten, niin se on hyvä kuvaus siitä miten vähällä tavaramäärällä oikeasti selviää pitkästäkin reissusta. Kirjan mukaan Osmolla oli mukana vain ”kahdeksan kiloa painava reppu”. Toivon todella, että painossa on mukana myös repun sisältö eikä vain itse repun paino 🙂

Mainokset
Kategoria(t): Lähdekirjallisuus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s